Această certificare atestă „capacitatea companiei de a se structura şi a-şi gestiona propriile resurse şi propriile procese de producţie astfel încât să identifice şi să satisfacă nevoile propriilor săi clienţi, precum şi implicarea în îmbunătăţirea permanentă a acestor capacităţi”..
Certifică sistemul de siguranţă alimentară al organizaţiilor din filieră care transformă sau produc produse de origine animală, produse vegetale perisabile, produse cu durată lungă de depozitare pe raft „shelf life”, ingrediente alimentare ca aditivi, vitamine, bio-culturi şi producţie de materiale pentru ambalarea alimentelor.
Standardul IFS Food certifică faptul că, compania şi-a formulat obiectivele proprii de a satisface pe deplin obligaţiile legislative şi a proteja consumatorul oferind „produse sigure, conform specificaţiilor contractuale şi cerinţelor legii”. EPS a obţinut certificarea de nivel „Higher”, care „reprezintă cele mai bune practici din industria alimentară”.
SMETA (Sedex Members Ethical Trade Audit) nu este un cod de conduită, o metodă sau un proces de certificare; acesta certifică faptul că firma se preocupă de sănătatea angajaţiilor, de mediul în care este amplasată fabrica, de siguranţa fabricilor şi a angajaţilor.
Certificarea se referă la produsele, procesele şi sistemele de garantare a calităţii de la producător la consumator. Organismul certifică faptul că sunt respectate criteriile de calitate obligatorii pentru produse şi procese, astfel încât să fie garantată siguranţa solicitată în toate fazele de producţie.
Standardul BRC este un model de inspecţie adoptat pentru evaluarea şi controlul furnizorilor de produse alimentare de marcă. El a apărut în scopul de a garanta siguranţa igienico-sanitară a produselor agroalimentare. Pentru eficacitatea şi caracterul său complet a fost adoptat drept referinţă chiar şi de către distribuţia europeană organizată cu un mediu de aplicare mai amplu, nu restrâns doar la furnizorii de produse de marcă.
Certificarea Kosher atestă faptul că alimentele pot fi consumate de către comunitatea de religie ebraică, deoarece produsele au la bază regulile alimentare stabilite în „Torah”.
Certificarea Halal este „obligatorie pentru consumul de către cetăţenii de credinţă islamică şi deci pentru export în state cu majoritatea cetăţenilor musulmani” şi atestă aplicarea standardelor de calitate Halal în toate fazele de producţie.
('Verein für Kontrollierte Alternative Tierhaltungsformen', adică Asociaţia pentru forme controlate de crescătorii alternative) a impus un sistem riguros de control pentru siguranţa şi trasabilitatea ouălelor de la crescătorii alternative (pe sol, în aer liber, biologice). Certificarea confirmă respectarea regulilor stricte pentru creşterea păsărilor şi igienă.